spcch

Úprava příspěvku na mobilitu

14.05.2012 | | autor: zpět

Je připraven pozměňovací návrh k projednání v Poslanecké sněmovně, který upraví příspěvku na mobilitu. O příspěvek si budou moci požádat i osoby v pobytových zařízeních sociální péče. Příspěvek bude poskytnut vždy v případech zřetele hodných, to znamená, že osoby, které jsou aktivní a jezdí za různými povinnostmi, budou moci o tento příspěvek požádat. To jsou závěry z jednání NRZP ČR s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem, o kterém informuje předseda NRZP Václav Krása.

Téměř před dohodou je další úprava zákona č. 329/2011 Sb., Úprava řeší problém lhůty na nákup motorového vozidla po přiznání příspěvku na nákup motorového vozidla. Příjemce příspěvku na nákup motorového vozidla musí, podle současné legislativy, realizovat nákup auta maximálně do 3 měsíců. Ukazuje se, že tato lhůta je velmi krátká. Požádal jsem pana ministra, aby byla tato doba prodloužena na 6 měsíců. Pan ministr prohlásil, že nevidí v této věci problém a po prostudování tématu se domnívá, že tento návrh by mohl sám jako poslanec předložit v Poslanecké sněmovně. 

Zatím není žádná shoda na řešení poskytování schodišťových plošin, schodolezů a bytových závěsných přepravních systémů. Současný systém zapůjčování těchto pomůcek vůbec nefunguje a letos nebylo zapůjčeno ani jediné zařízení. Po jednání s výrobci těchto zařízení jsme dospěli k názoru, že nejlépe bude vrátit se k úpravě, která zde existovala před 1. 1. 2012. To je, že úřad proplatil nezbytné náklady na pořízení těchto zařízení jednotlivým klientům.

 

Poslední diskutovanou otázkou je problém výplaty příspěvků, které byly schváleny těsně před koncem roku 2011 a obce je již neproplatily. Těchto případů je asi 330. MPSV ČR již napsalo obcím, že mají tyto dávky proplatit, protože garantují, že obce dostanou prostředky od Ministerstva financí ČR. Některé obce však neustále odkládají výplatu dávek a čekají až dostanou finanční prostředky z MF ČR. Pokud někdo z Vás máte tento problém, zkuste se znovu obrátit na obce a požádat je, aby Vám dávku proplatili. Můžete k tomu použít i tento dokument.

 

 

zdroj: www.helpnet.cz autor: Bc. Václav Krása, předseda NRZP ČR





© SPCCH Všechna práva vyhrazena.Webdesign by Proxima design.