spcch

Článek Novinky.cz: Co by měli dělat alergici, aby ochránili své plíce před koronavirem

15.04.2020 | Centrum služeb | autor: Martina Křtěnová zpět

Jaro je časem, kdy je pylová sezona na svém vrcholu, avšak letos je dýchací systém alergiků navíc ohrožen případnou nákazou koronavirem a jeho průběhem.

Alergická onemocnění jsou zapříčiněna poruchou imunitní regulace - tedy "schopnosti správně odpovědět na naprosto běžné podněty zevního prostředí". Ta se netýká pouze jednoho orgánu, ale alergický zánět může postupovat a rozvíjet se v celém těle člověka. Pří.: alergická rýma postihuje horní dýchací cesty, ty jsou spjaté s těmi dolními, resp. s plícemi. Vdechnutí pylu nosem znamená tedy prvotní svědění v nose, vodnatou rýmu, svědění a pálení očí. Následně v těle vzniknou drobné záněty oslabující ochrannou bariéru organismu, díky kterým se viry, bakterie aj. snáze dostanou do organismu. Důležité proto je udělat vše pro minimalizaci zánětlivých procesů, včetně zahlenění,  Je důležité poslouchat rady svého alergologa, užívat předepsané léky a tím minimalizovat záněty v těle a udržovat své plíce v kondici. Prevence alergií a potlačení hrozby drobných zánětů a snížení produkce hlenu, lze díky antihistamikům a nosním steroidům, pokud trpíte pylovou alergií.

Rozpoznání alergie
Příznaky alergie jsou: zarudnutí, pálení a slzení očí, vodnatá rýma, kýchání, únava. Pokud se tato alergie neřeší, může vést až k dušnosti, kašli, příp. k astmatu. Příznaky "neřešené alergie" jsou běžnými příznaky koronaviru. K dalším příznakům koronaviru patří: horečka, bolest hlavy a těla. Alergie se u člověka může projevit v jakémkoliv věku - s narůstajícím věkem klesá funkce imunitního systému, člověk je tedy citlivější. 
Pokud si nejste jistí, zdali jde ve vašem případě o alergii, zapisujte si několik dní zdravotní potíže a příznaky, poté konzultuje telefonicky se svým alergologem. Položte si následující otázky:

 

Další opatření vhodné pro alergiky:

 Odkaz na celý článek z Novinky.cz naleznete zde.





© SPCCH Všechna práva vyhrazena.Webdesign by Proxima design.