spcch

Článek ČSSZ: Změny v dlouhodobém ošetřovném od 1. 1. 2022

04.01.2022 | Centrum služeb | autor: Martina Křtěnová zpět

Od 1.1.2022 se mění zákon o nemocenském pojištění a přichází s tím spojené změny v dávkách dlouhodobého ošetřovného. Upraveny budou podmínky a postup rozhodnutí o potřebě dlouhodobé péče při hospitalizaci ošetřované osoby a osoby nevyléčitelně nemocné.

Pokud se jedná o dávku ošetřovného po propuštění z hospitalizace, zkracuje se podmínka hospitalizace na čtyři kalendářní dny z původních sedmi dnů. Vystavení "rozhodnutí o vzniku potřeby dlouhodobé péče zpětně" lze zpětně vystavit do osmi kalendářních dnů ode dne propuštění hospitalizovaného pacienta. Lékař na základě této žádosti vystaví rozhodnutí o potřebě dlouhodobé péče do tří pracovních dnů.

Nově budou moci čerpat dlouhodobé ošetřovné také ti, kteří dlouhodobě pěčují o pacienty v nevyléčitelném stavu - zde není podmínkou hospitalizace. Jedná se o poskytování paliativní péče, dlouhodobé, v domácím prostředí. Rozhodnutí o této dávce má v rukou ošetřující lékař poskytující zdravotní služby pacientovi nevyléčitelného stavu. O potřebě rozhodne lékař ode dne, v němž tuto potřebu zjistil.

Celý článek na webu ČSSZ.





© SPCCH Všechna práva vyhrazena.Webdesign by Proxima design.