spcch

Tisková zpráva HCI: V nemocnicích chybí internisté a zdravotní sestry na oddělení anesteziologicko-resuscitační a intenzivní péče

03.10.2022 | Centrum služeb | autor: Martina Křtěnová zpět

Tisková zpráva pojednává o stavu personálu českých a slovenských nemocnic. V našem článku se zaměříme pouze na informace o stavu českých nemocnic, které podali dotazovaní ředitelé.

V českých nemocnicích se mírně zvyšuje nárůst nedostatku lékařů (74 % v roce 2021, 77 % v roce 2022) a stejný trend lze vidět v nedostatku ostatního personálu (7 % v roce 2021, 13 % v roce 2022). Největší nedostatek personálu je v řadách internistů, zdravotních sester z ARO a z intenzivní péče. Právě sestry by, dle dotazovaných ředitelů nemocnic, měly mít vyšší kompetence než tomu bylo doposud - vedlo by to k zefektivnění chodu a zvyšování kvality a bezpečnosti ve zdravotnictví.

Další změnu by měla představovat změna oborového zaměření, což by v praxi znamenalo zrušení neperspektivních oddělení a naopak posílení oddělení perspektivních. Ředitelé se dle svých odpovědí neobávají zhoršení dostupnosti zdravotní péče nebo zhoršení její kvality. Všichni dotazovaní se jednohlasně shodli na tom, že systém zdravotní péče České republiky v roce 2022 lze považovat za kvalitní, porovnáme-li ho s celoevropskou úrovní.

48 % ředitelů českých nemocnic neočekává zlepšení finanční situace, naopak se připravují na zhoršení aktuálního stavu. Přesto však plánují investice ve všech oblastech a to včetně investic do personální politiky. Čarvaš uvádí, že cílem není radikální změna zdravotního systému v České republice, ale systémový rozvoj kvality a dostupnosti. Je nutné se dle něj zaměřit na efektivní využití kapacit i lidských zdrojů, snížení administrativy, využití moderních prvků a možností elektronizace (např. telemedicína), což by zvýšilo fyzickou komunikaci lékaře a pacienta. Další vliv na pacienty by dle Čarvaše mohly mít změny v oblasti správně nastavených cen za zdravotní výkony. To by vedlo pacienta k vyšší motivaci o své zdraví, prevenci a péči.

Návrhy na změnu výuky budoucích lékařů:

Celý článek zde.





© SPCCH Všechna práva vyhrazena.Webdesign by Proxima design.