spcch

Policie varuje před novým trikem podvodníků

09.11.2023 | Centrum služeb | autor: SPCCH Trollerová zpět

 

Telefon od „policie“

V médiích i na diskusních fórech můžete často najít zmínku o taktice “vnuk” nebo “policista”. Během těchto triků zloději využívají hlavně důvěřivosti starších lidí. Často pak stačí trocha neopatrnosti, a i dle webu Podaj je problém obvykle na světě. V rámci kampaně za větší bezpečnost tak policie v Elblągu vytvořila spolu s místní radnicí krátký videoklip demonstrující právě tento problém. Stal se součástí kampaně Bezpečný senior a sklidil velký ohlas.

Modelový podvodník na něm ukazuje, jak je snadné někomu zavolat a představit se jako někdo od policie. Ještě dodává, že pracuje pro místní sekci kybernetické bezpečnosti, protože takovým lidem máme sklony věřit. Senioři ještě více, SvětKreativity už o tom psal. Jaká hrozba se na starou dámu řítí? Je jí oznámeno, že někdo útočí na její bankovní účet. Podle instrukcí má tedy peníze vybrat a předat je policistovi. Ten u ní zazvoní za 2 hodiny a jednoduše převezme peníze.

Vynikajícím projektem této oblasti je Kybertest, na kterém si můžete ozkoušet, jestli naletíte. Ve spolupráci bank i policie vznikla interaktivní hra o online bezpečnosti. Vyzkoušíte si reakci na podvodné maily, zprávy, falešné stránky a další nástrahy.

více na https://svetkreativity.cz/nenachytejte-se-na-zdanlive-pomocny-telefonat




© SPCCH Všechna práva vyhrazena.Webdesign by Proxima design.